مجله خبری لحظه نما| اخبار روز، آشپزی، دکوراسیون، سبک زندگی
کد خبر: ۲۲۰۸۸
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۳
تعداد بازدید: ۸۸۷
حرف وحدیث های مختلفی درباره رژیم گیاهخواری در جهان مطرح است و مباحث ضد و نقیضی زیادی در این مورد مطرح میشود.
فروش اسید فسفریک
هیولاهای مرموز
نرخ ارز
مجله خبری لحظه نما: حرف وحدیث های مختلفی درباره رژیم گیاهخواری در جهان مطرح است و مباحث ضد و نقیضی زیادی در این مورد مطرح میشود. گروهی از متخصصان، گیاهخواری را منع می کنند و آن را رژیمی ناقص می دانند که سلامت جسمی افراد را به خطر می اندازد و از سوی دیگر گروهی بر این اصل پافشاری می کنند که گیاه خواری نه تنها یک رژیم غذایی سلامت و کامل است، بلکه یکی از بهترین روش ها برای مبارزه با برخی بیماریه ای مزمن و بسیاری از سرطان هاست. مناظره متخصصان تغذیه کشور درباره گیاهخواری که در شبکه خبر پخش شد یکی از این نشستهاست که دیدگاه های موافقان و مخالفان گیاهخواری را دوستانه در برابر هم قرار داد. دکتر راهبه شاکرحسینی متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، دکتر سعید حسینی متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر سیدضیاءالدین مظهری متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ودکتر معنوی متخصص آسیب شناسی نکات کاربردی و مفیدی را درباره گیاهخواری، محاسن و معایب آن با مخاطبان در میان می گذارند. بخش هایی از این مناظره که ابعاد خبری یافت را می خوانید.

هرم غذایی به ما چه می گوید
هرم غذایی معروف که همه میشناسیم حکایت از چه دستور و برنامه ای برای رژیم غذایی دارد؟
دکتر مظهری: هرم غذایی از طرف دانشگاه هاروارد مطرح شده و البته تغییراتی هم تا امروز داشته اما آنچه مسلم است اینکه تغذیه ما باید متنوع و متعادل باشد و حداقل دربر دارنده چهار گروه اصلی غذا که نان و غلات و فرآوردههای غلات است، سبزیجات و میوه ها، شیر و لبنیات، گوشت و جایگزین گوشت ها که شامل دانه ها و مغزها و تخم مرغ می شود، باشد.

پس رژیم غذایی نرمال ترکیبی است از غذاهای گیاهی و حیوانی؟
 دکتر مظهری: براساس این اندیشه مشخص شده که ما بتوانیم ۵۰ریزمغذی و ۲۰ متابولیت برخی درشت مغذیها را در برنامه غذایی روزانه به میلیاردها سلول برسانیم که اینها شامل ۱۳ ویتامین، ۱۶ ماده معدنی و ۲۰ اسید آمینه است که تعدادی از آنها ضروری است که ۸مورد از آن برای بزرگسالان و ۱۰ مورد برای خردسالان است. همین طور آنتی اکسیدان هاوفیبرهای محلول ونامحلول است.

دکتر شاکرحسینی: در ادامه صحبت های همکارم درباره هرم غذایی باید بگویم الان مسیر به سمت توصیه بیشتر به مصرف میوه ها و سبزیجات می رود. اخیرا در جدیدترین هرمی که توسط دانشگاه هاروارد طراحی شده مقدار گوشت و مقدار لبنیات نسبت به هرم قبلی کمتر شده درحالی که واحدهای سبزیجات و میوه ها افزایش پیدا کرده است. بعد از این هرم یک بشقاب سالم غذایی تنظیم شده که به چهار قسمت تقسیم شده. نصف این بشقاب سبزی و میوه قرار دارد و نصف دیگرشی شامل غلات و پروتئین حیوانی و گیاهی است. پس می بینیم که الان در مسیری هستیم که توصیه به مصرف گیاهان و میوه هاست و آن هم به دلیل آنتی اکسیدانها و فیتو کمیکال هایی است که تحقیقات نشان میدهد در پیشگیری از سرطانها و سکته های قلبی موثر بودند و احتمال ابتلا به سرطان پروستات، تخمدان وبیماری های کلیوی را کاهش میدادند.

تامین نیاز بدن با گیاهخواری
وقتی از گیاهخواری صحبت می کنیم از چه می گوییم؟
دکتر شاکر حسینی: گیاه خواری در واقع تامین مواد غذایی از گیاهان است که می توان آن را هم طبقه بندی کرد. گیاه خوارانی داریم که لاکتو وجترین هستند. آنها گیاه خوارانی هستند که شیر میخورند یا اوو وجترین اینها گیاهخوارانی هستند که تخم مرغ میخورند و فقط گوشت را از برنامه غذایی شان حذف کردند. وگن ها هم گروهی هستند که گیاهخواران محضی هستند و به طور کلی تخم مرغ، لبنیات و گوشت مصرف نمی کنند. آنها به صورت پخته یا خام سبزیجات و میوهها را مصرف میکنند. ا این سبک یا حالت اعتقادی دارد یعنی مثلا برای حمایت از حیوانات نمی خواهند گوشت خورده شود و بعضی از آنها به خاطر سلامتی این روش را انتخاب می کنند. اگر بخواهیم بگوییم کدام یک صحیح است باید بگویم کلابرنامه غذایی انتخاب شخصی افراد است. شخصی می تواند آزاد باشد در نوع تغذیه ای که دارد و ما تنها می توانیم راهنمایی اش کنیم که انتخاب درست تری داشته باشد.

با توجه به هرم غذایی آیا احتمال سوء تغذیه برای گیاه خواران وجود دارد؟
 دکتر سعید حسینی: خیلی ها هستند در دنیا که براساسی یک باور کاری را انجام می دهند مثلا به خاطر باورشان می خواهند گیاه خواری یا رژیم خاصی را دنبال کنند. اما ما می خواهیم درباره جسم و سلامت آنها صحبت کنیم. حالا از منظر اینکه چه بخوریم و چه نخوریم؟ ببینید ما می بینیم شرایط زندگی متفاوت شده، یک زمانی استرسی در جوامع کمتر بود اما الان بیشتر شده. وقتی استرسی بیشتر میشود به دنبال آن بیماری های مرتبط با استرس نیز بیشتر می شود، بنابراین برای مقابله با این بیماری هاشما احتیاج به یکسری مواد خاصی مثل آنتی اکسیدان پیدا می کنید. زمانی ممکن است به هر دلیلی احتمال ابتلا به سرطان ها بیشتر شود و شما به مواد خاصی دیگری احتیاج دارید. اینکه هرم تغییر می کند به این دلیل است که می آیند بررسی می کنند و می بینند بیماریهایی که امروز درگیرش هستیم، چیست و اتفاقاتی که ۳۰-۲۰ سال پیش افتاده، چیست. احتمالا بررسی می کنند که مثلا قدیمترها یک مسیر اشتباهی را در برنامه غذایی داشتیم که امروز نمودش با برخی بیماریها مشخصی می شود. پس می آیند می گویند برای اینکه این مشکل را تصحیح کنیم چه کنیم؟ رژیم را عوض می کنند در حالی که شرایط متفاوت است یعنی کاری که امروز می کنیم آزمودن و خطایش ۲۰ سال دیگر مشاخصی می شود که مشکلاتی را به وجود می آورد یا خیر. هدف ما این است که بگوییم چه کنیم که بیماری به وجود نیاید یا اگر بیماری به وجود آمد چه کنیم عوارضی کمتری داشته باشد. اگر از این منظربخواهم به بحث نگاه کنم باید ببینم جامعه مشکلاتش چیست.

دکتر مظهری: گیاهخواری هم منافع دارد و هم مضراتی بسیار گسترده، اما سوال من این است که این رژیم گیاهخواری برای چه کسی، در چه سنی، چه شرایطی و چطور توصیه میشود؟ آنتی ژن هایی که در گیاهان هست اگر به صورت خام میلی شود مخصوصا در محیط ماکه فلات قاره است و تامین ید مشکل است و با توجه به سابقه گواتر اندمیک و پیشگیری از ابتلا به آن باغنی سازی نمک - باید محتاط بود. در این شرایط اگر گیاهخواری برای عموم توصیه شود دهها هزار نفر مراجعه می کنند که کم خونی دارند، کمبود ویتامین B و یا کمبود دیترول را تجربه کرده اند. در این شرایط همه اینها دست به دست هم می دهد و بیماریهای گستردهای را ایجاد می کند. استفاده از منافع گیاهخواری مستلزم آموزش زیرا با چه چیزی و چه میزانی تلفیق کنند که بتواند لوژیکی پروتئین گوشت را در اختیار انسان بگذارد. این نشان می دهد هرم جامعه ماباتفاوت فرهنگی که دارد، نمی تواند با یک چوب رانده شود. این بحث درباره خانمهای باردار و سالمندان هم متفاوت است که هر کدام شرایط و ویژگیهای خاص خود را دارند. البته من تحت شرایطی موافق گیاهخواری هستم؛ به خاطر تاثیراتی که در کاهش سرطان ها و در کاهش وزن و چربی خون دارد، اما برای افراد انتخاب شده ای خوب است نه اینکه هر کسی خود به خود گیاهخوار شود و فکر کند هم اعصابشی با این کار خوب می شود هم بیماری هایش برطرف می شود و هم از ابتلا به بیماری ها پیشگیری می کند.

دکتر شاکرحسینی: البته گیاهخواری یاخام گیاهخواری بارها توسط کسانی که این رژیم رایا باور نداشتند یا نمی توانستند انجام دهند یا بعضی ها که ذینفع بودند مثل برخی شرکتهای صنایع گوشت و لبنیات در سراسر جهان نفی شده است. این گروهها سالها این باور را بین مردم ایجاد کردند که پروتئین یعنی گوشت و کلسیم یعنی لبنیات و همین باعث شد که افراط در مصرف این مواد بین مردم به وجود آید، به طوری که الان وقتی می شنوند که شیر می تواند باعث پوکی استخوان شود تعجب می کنند یا وقتی می گوییم گوشت زیاد باعث پوکی استخوان می شود مردم  تعجب می کنند.

شیروگوشت بیمارتان می کند!
اشاره کردید که مصرف گوشت و شیر باعث پوکی استخوان می شود!
دکتر شاکر حسینی: بله، امروزه شیر را در برنامه غذایی بیماران مبتلا به آرتروز و پوکی استخوان کاهش می دهند چون باعث اسیدیته بالای خون میشود و برای سلامت این گروه و درمان شان اصلا خوب نیست.

مقصودتان زیاده روی در مصرف شیر و گوشت است؟ در شرایطی که سرانه مصرف شیر در خانوارها پایین است به نظر می آید طرح این موضوع کمی در جامعه مشکل ایجاد کند؟
 دکتر شاکر حسینی: بله، مقصود زیادهروی در مصرف شیر و گوشت است. به اندازه یک یا دو واحد در روز توصیه میشود. البته خیلی درست تران است که بگوییم اندازه درست لبنیات یک تا دو واحد است و اگر این گونه درنظر بگیریم بسیاری از مردم بیشتر از دو واحد لبنیات مصرف می کنند چون شیر، دوغ و ماست هم در طول روز مصرف میشود. خب اگر در مصرف اینها زیادهروی شود باعث پوکی استخوان می شود و گوشت زیاد هم به خاطر فسفر بالا یا به خاطر اسیدیته بالایی که دارد عوارض دارد چرا که اسیدیته بالادر جذب کلسیم مشکلی ایجاد می کند. از طرفی اشکالات و سوالاتی هم به گیاهخواری مطرح می کنند که با حذف گوشت نمی توان مواد لازم واسیدهای آمینه ضروری را به بدن رساند در حالی که این اسیدهای آمینه در گیاهان هم هست به شرطی که ترکیب درست غذایی به افراد توصیه شود تا کارایی مناسب برای تولید این مواد را داشته باشد. به عنوان مثال حبوبات و غلات گربا هم ترکیب شوند یک پروتئین کامل ایجاد می شود که هیچ مشکلی نخواهد داشت. مطالعات و تحقیقات انجمن تغذیه آمریکا در سال ۲۰۰۹ تایید کرد که رژیم گیاهخواری یاخام گیاهخواری رژیم کاملی است و کمبودروی وآهن رانیز می تواند برطرف کند.

درباره کمبود ویتامین B۱۲چطور؟
 دکتر شاکرحسینی: این ماجرا پژوهشگران را سردرگم کرده. علتش سنجش این ویتامین زیر سوال است. اینکه B۱۲ خون یا سرم اندازه گیری میشود به درستی وضعیت بدن را نشان نمیدهد. آنها دیدند کسانی که کم خونی مربوط به کمبود B۱۲را داشتند این ویتامین بالا بوده یا کسانی که کم خونی داشتند میزان B۱۲ در آنها در حد طبیعی بوده و به خاطر این نظر این است شاخصی درستی که پژوهشگران پیشنهاد میکنند اندازه گیری متیل مانوئل اسید وهموسیتین است که اینها وضعیت B۱۲ را بهتر نشان میدهد.

آیا کم خونی در گیاهخواران بالاست؟
 نه کم خونی در گیاهخواران همان قادر است که در گوشتخواران یا غیر گیاهخواران و علت این است که B۱۲ نه توسط انسان هاونه حیوانات ساخته می شود بلکه توسط باکتری ها ساخته می شود. باکتریها در خاک، گیاهان، روده انسانها و حیوانات است و به خاطر این ماگراینهارا حفظ کنیم در خام گیاهخواران این باکتری هادر روده زیاد است و آنها از نظر B ۱۲ تامین میشوند. همه اینها با این شرط که برنامه ریزی و رژیم درست وبه قاعده باشد.

گیاه خواری بسیار دشوار است
متخصصان تغذیه چاه نواقصی در گیاه خواری مطرح می کنند؟
 دکتر سعید حسینی: کسی که خام گیاه خوار است به دلیل فیبر بالایی که دریافت می کند جذب بعضی مواد معدنی مثل کلسیم و آهن را مختل می کند بنابراین جاذب آهن، روی و کلسیم اگر از طریق منابع گیاهی باشد جذب کمتری را در بدنشان خواهد داشت. بحث من این است که ما اصلا نمی گوییم رژیم گیاه خواری رژیم نامناسبی است، مامی گوییم اگر کسی قرار باشد رژیم گیاه خواری بگیرد باید اما واگرهایش را رعایت کند و این کار بسیار سختی است تا رعایت یک رژیم معمولی. فرض کنید مایک فردی را داریم که اضافه وزن دارد. او سه ماه می خواهد گیاه خوار شود تا وزنش کم شود. او به خاطر فیبر کمی که دریافت می کرده در هفته های اول رژیم تا بدنش بافیبراضافه تطابق ایجاد کند نفخ، مشکلات گوارشی را تجربه خواهد کرد و بعد مشکلات دیگری برایش به وجود می آید. این رژیم در مجموع باعث شده از لذایذ آن بگذرد و کمتر بخورد. خب او اگر از همان غذاها هم کمترمی خورد به کاهش وزن میرسید پس این اعتبار کاهش وزن را نباید به رژیم گیاهی بدهیم باید بگویم متعادل خوردن او باعث کاهش وزن شد. کسی که از ابتدا گیاهخواراست متابولیسم پایه بالاتری دارد، برای همین ما آنها را با وزن کمتر می بینیم اما گوشتخوارهایی که گیاهخوار میشوند بعضا می بینیم متابولیسم پایه شان می آید بالاتر و در کوتاه مدت وزنشان می آید پایین تر مادر درازمدت وزنشان بالا می رود.

خطر هورمون هاو مواد شیمیایی در محصولات غذایی نحوه پرورش طیور و دام در دنیا، استرسی، تزریق دارو و هورمون برای ارزش غذایی گوشتها مشکل ایجاد می کند. اما همین مسئله مثل فرآوری گیاهان و کودهای شیمیایی و انباشت فلزات سنگین در گیاهان مواردی است که سالامت و ارزش غذایی گیاهان را نیز کاهش میدهد.

دکتر معنوی: باید ببینیم در جامعه پزشکی و جهانی این روزها بیشتر با چه بیماری هایی مواجه هستیم. درباره افات نباتی، مواد شیمیایی و سموم در روند رشد گیاه مسلمادر گیاه هم دیده می شود. چه در پروسه سمپاشی چه کود شیمیایی و چه شستن گیاهان که ما خودمان برای ضدعفونی به آنها ماده شیمیایی اضافه می کنیم، نمی توان اینهارامنکر شد. اما مسئله این است که این روزها اولین علت مرگ در جهان بیماری قلبی-عروقی است و بعد انواع سرطانها و بیماریهای دیگر که به نظر می رسد مصرف گوشت بیشترین تاثیر را در آن دارد.البته می توان سمومی که برای گیاهان مصرف می شود هم کنترل و محدود کرد.

اگر قرار است بحث این اما واگرها باشد، می شود همین کنترل ها و محدودیت ها را برای دام و طیور هم ایجاد کرد؟
 دکتر معنوی: دام و طیور در جایی هستند که محیط وحشتناکی دارد. مراکز کشاورزی می تواند مصرف سموم و کودها را ممنوع کند. گیاه در سال یک بار میوه می دهد اما محصولات دامی برای اینکه زودتردام ها رشد کنند و در عرضی سه ماه وزن زیاد بگیرند، هورمونهایی به غذای دامها اضافه می شود. باز هم تاکید می کنم باید بررسی کنیم در جهان و ببینیم آیا مسائلی که امروزه داریم به علت سموم گیاهی ایجاد شده یا بیماریهایی که به دلیل مصرف گوشت ایجاد شده است.


متخصصان تغذیه کدام رژیم را پیشنهاد می کنند؟
 دکتر مظهری: هدف ما آگاه سازی است. از نظر ما بهتر است که انسانها از تمام منابع خدادادی استفاده کنند. درهرمی که هست قدیم ها می گفتند یک تا دو واحد سبزیجات اما امروز تا ۹ واحد بیشتر کردند منتها سبزیجاتی که در فاضلاب پرورش نیافته باشند. سبزیجاتی که زنجیره حفظ سلامتشان رعایت شده باشد، مثل چرخه زیست دامها حالا در گیاهان این سیب ها بیشتر است علاوه بر الودگیهای میکروبی، ویروسی و انگلی عوامل شیمیایی هم اضافه شده آوندهایی که موادوفلزات سنگین را جذب کردند نه با پختن و شستن و ضدعفونی ازبین نمی روند و اگر ما فراتر از قدرت بدن از اینها استفاده کنیم طبیعتا سیستم دفاعی دچارسرگردانی شده و بیماری ها بیشتر میشود.

دکتر شاکرحسینی: من هم رژیم غیر گیاهخواری، هم گیاهخواری وهم خام گیاهخواری را تایید می کنیم و رژیم غیر خام گیاهخواری در صورتی که طبیعی و سالم باشد یعنی غذاهای فرآوری شده در آن نباشد، نوشابه هادرآن نباشد وانواع فست فودها گراز آن حذف شودهم میتواند گزینه خوبی باشد.

دکتر حسینی: من بامدگرایی در خوردن مخالفم و اگر رژیم گیاه خواری را به صورت یک مدبه همه توصیه کنیم با این مسئله مشکل دارم اما در کل باید با رعایت همه اما واگرهادرست  و متناسب غذاخورد.
جدیدترین روش جوانسازی واژینال
سبک زندگی
کودک وبانوان
گردشگری
فناوری اطلاعات
سلامت
آشپزی
چهره ها
دکوراسیون
رازهای موفقیت
سرگرمی
نام:
ایمیل:
* نظر: